KA DÅ ITTEPÅ
1. august - 30. september, Stavanger
Et program om årene etterpå.

www.stavanger2018.noKA DÅ ITTEPÅ 1. AUG - 30. SEPT
/// 2 måneder om årene etterpå
/// foredrag, debatter, workshops m.m.


KA DÅ BLOGG

/// Siste nytt om KA DÅ ITTEPÅ


KA DÅ PROGRAM
/// Oppdatert program


KA DÅ PRESSE
/// Oversikt over presseopplag


KA DÅ KONTAKT
/// post (AT) stavanger2018.no
/// www.stavanger2018.no

KA DÅ NEDLASTING
/// PDF Ka då ittepå
/// JPG/WEB Ka då ittepå
/// JPG STVG 2018 merker

---

Nettsider om kulturbyen:
Stavanger2008
Stavanger Aftenblad/2008

---

KA DÅ ITTEPÅ samarbeider med:
Bildende Kunstnernes Forening Rogaland
Norske Kunsthåndverkere Rogaland
Rogaland kunstsenter
Tou Scene

---

KA DÅ ITTEPÅ har mottatt midler fra:
Billedkunstneres Vederlagsfond
Bildende Kunstnernes Forening Rogaland
Rogaland kunstsenter
Stavanger kommune
VEKKELSESKAMPANJEN ER AVSLUTTET. NEDENFOR FINNER DU BLOGGEN FRA AUG/SEPT 2007.

SE HELE PROGRAMMET HER. BILDER FRA AVSLUTTNINGSFESTEN FINNER DU HER. FILM PÅ YOUTUBE HER.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

KA DÅ ITTEPÅ ER DØD - LENGE LEVE KA DÅ ITTEPÅ

De siste skal bli de første, heter det i skriften. Dette er den siste bloggen under KA DÅ ITTEPÅ og den første på aftenbladet.no.

I dag avsluttes KA DÅ ITTEPÅ med stor fest på Nytorget. Programmet, som hele tiden var tenkt formet som en trompet - small i starten, bredere mot slutten - er over. De som ikke har fått med seg noen av arrangementene har en siste sjanse i kveld. Velkommen!

Første fase av initiativet Stavanger2018, som ble lansert 15. september 2005, var å synliggjøre de konstruktive ideene og den saklige kritikken gjennom nettsiden www.stavanger2018.no, samt gå i dialog med Stavanger kommune om årene etter 2008. Den andre fasen var å trekke dialogen ut i gatene med t-skjorter og klistermerker som frontet spørsmålet KA DÅ ITTEPÅ, etterfulgt av et to måneders program med fokus på åpen dialog og gode møtesteder. Målet med felttoget var å øke bevisstheten og oppmerksomheten rundt årene etterpå. Det har lykkes, spørsmålet har brent seg fast. Den tredje fasen blir innledet i dag, hvor hovedaktiviteten ut 2008 vil ligge på aftenbladet.no

Dermed blir det mer lyd fra trompeten. Programmet er over, lengre leve kampanjen!

Beslutningen om å legge mitt initiativ Stavanger2018 og slagordet KA DÅ ITTEPÅ innunder storkonsernet Stavanger Aftenblad (SA) var ikke enkel. De som har fulgt prosjektet vet at jeg er svært kritisk til SA sin manglende interesse til å gjøre alt stoff om og rundt kulturbyåret tilgjengelig for hele landet og ettertiden, gjennom å publisere det som står i papirutgaven på nettet. Det trenger ikke nødvendigvis skje samme dag, men det må skje fordi Stavanger2008 også er et nasjonalt arrangement og for å korrigere kulturbyens egne postkortnettsider hvor solen alltid skinner.

Misforstå meg rett, vi vil også ha solskinn. Jeg gleder meg til kulturbyåret, men jeg krever mer enn bare tradisjonelle arrangementer og workshops. Jeg krever en holdning. Og mer åpenhet fra dem som selv ber oss være åpne. Jeg forstår ikke hvorfor alt skal være så hemmelig. Det skaper ingen bruer mellom oss og dem. Ingenting blir litt mitt og litt ditt.

Nå er det kort tid til 17. oktober hvor programmet blir offentliggjort. Nå er det for sent til å endre noe - avtaler er gjort og penger er budsjettert - men jeg har likevel mine drømmer og forhåpninger. Dem kommer jeg tilbake til, garantert.

Spørsmålet jeg stilte meg var: Trenger vi nok en blogg? Og svaret: Nei, det gjør vi ikke. Vi behøver mat på bordet og en mening med livet - ikke en blogg til i tilværelsen. En blogg som på sitt aller verste og ytterste er en kynisk måte å få publisert stoff på som kan øke antall klikk og selge mer annonser. Jeg er ingen journalist, ikke fast ansatt, og dermed svært billig arbeidskraft. Klart konsernet tenker sånn også, til slutt handler alt om penger.

Så, hvorfor gjør jeg det likevel? Fordi dette ikke skal være en blogg, min ambisjon er høyere enn som så. Jeg ser denne bloggen mer som et verktøy enn et skriftemål. Bakteppe er neste års kulturarrangement og årene som følger, og den som taster er meg - hvor enn jeg er - men jeg vil mer. Jeg vil at denne kanalen skal bidra til å holde trykket oppe. Kall meg gjerne en vakthund. En kneldrebikkje. Jeg har bitt meg fast i leggen til Sevland & co og jeg har tenkt å bli der. Jeg sitter ikke på geniale svar og raske løsninger, men jeg har en vilje til å diskutere. Og en ny blank skiftenøkkel som jeg skal bruke på de mutterne som passer. Og etter hvert på de som har rustet seg fast.

Det handler om makt. Eller kanskje mer om muligheten. Muligheten til å stille de rette spørsmålene. Til å dumme seg ut. Jeg har faktisk ingenting å tape - jeg har allerede flyttet ut.

SA er byens største mediehus og samtidig hovedsponsor for Stavanger2008. Jeg synes faktisk det er tøft - og helt rett - at SA åpner sine kanaler for mitt prosjekt, som handler om å være nysgjerrig, kritisk og ærlig. Jeg nøler ikke med å kaste stein i mediaglasshuset så lenge det gir resultater. Så får vi se hvor villige de er til å trekke denne bloggen inn i papirutgaven, som tross alt har flere lesere. Om ingen bråker blir det stille, også innendørs.

I to måneder har jeg tjuvtøvd på KA DÅ BLOGG. Nå begynner den egentlige reisen. Og fra nå av er det også mulig å kommentere. Å delta. Diskutere. Vi får se hva vi får til. Sammen.

/ Nytorget, Stavanger, 29. september, 13:02---------------------------------------------------------------

DANSK DØRÅPNER

KA DÅ SOFA konseptet er avsluttet for denne gang. Sist ut var vår danske venn Peter S. Meyer, som er direktør på Rogaland Kunstmuseum med start 2. april i år, og Jan Inge Reilstad. Den viktigste stryken til Peter er at han er utenfra og ser kunstlivet med friske øyne. Han ønsker å styrke dialogen med de andre institusjonen og det frie kulturlivet, oppgradere åpningen som sosiale møtesteder og satse på aktiviteter, særlig for barn/unge. Et museum er langt mer enn sin samling, det skal også speile nåtiden. Jeg tror Peter som direktør ved kunstmuseet kan bli en konstruktiv døråpner - det er vi ikke vant til her i byen.

/ Nytorget, Stavanger, 28. september, 22:29---------------------------------------------------------------

TAKK!

Siste innspurt. KA DÅ SOFA i kveld og KA DÅ FEST i morgen. Det har vært et intensivt, lærerikt og vellykket program. Ikke alt har fungert like bra, men helheten - målet om å øke bevisstheten og oppmerksomheten rundt årene etterpå - har utvilsomt fungert. Og flere skal ha æren for det:

Først og fremst supertakk for all hjelp og innsats fra Post Skriptum/BKFR-gjengen med Tove Kommedal og Ingeborg Kvame i spissen. Og til Martin Worts, Sesella Fossan og Torunn E. Larsen på Rogaland kunstsenter som har bidratt med husrom, inspirasjon og omsorg. Per Arne Alstad og Nils Henrik Asheim på Tou Scene for innspill og sofa.

Takk til Billedkunstneres Vederlagsfond, Bildende Kunstnernes Forening Rogaland, Rogaland kunstsenter og Stavanger kommune for penger, rett og slett. Selv om en kulturkrone gir tre tilbake er den første helt avgjørende for at hjulet i det hele tatt skal begynne å rulle.

Takk til Fretex og IVAR for pels, treverk og tepper til Jonas katedral. Til Matkompaniet for herlige oster.

Men mest, og aller aller dypest, takk til alle politikere som har stilt opp, alle publikummere som har kommet, all tilbakemelding underveis og alle som tok i mot Phil Wood. Har også lyst å takke Rogalands Avis ved Stein Roger Fossmo og Leif Tore Linde for at de med små ressurser har fulgt programmet med stor iver.

Sikkert glemt noen også, en ekstra takk til de. Lørdag, opp på bordene, sving oss omkring. Ses.

/ Nytorget, Stavanger, 28. september, 12:52---------------------------------------------------------------

KA DÅ FEST!

Bare kom. Ikke tenk. Vi ordner resten.

/ Nytorget, Stavanger, 26. september, 12:23---------------------------------------------------------------

TRANG FØDSEL

Tredje siste KA DÅ ITTEPÅ arrangement i går: Åpen Prat. Sissel Knutsen Hegland (H), Kjetil Klemetsen (KrF), Torstein Tvedt solberg (Ap), Eirik Sakariassen (SU) og Kari Kallhovd/Ingerborg Sanner (RV/Rødt) møtte i hovedsak representanter fra billedkunstsegmentet. Jeg skulle ønske en bredere representasjon fra kulturlivet, men det får vi fikse neste gang.

Ideen om å ta ballen fra politikerne og selv skape en møteplass mellom kulturpolitikere og kulturaktører er god. Og ikke bare det, Åpen Prat kan bli en møteplass mellom kulturaktører også. Mellom musikk, dans, billedkunst, film, teater osv osv. Det burde alle applaudere.

Jeg ser for meg neste Åpen Prat arrangement i november med det nye kulturstyret (som nå slås sammen med idrett), etterfulgt av et nytt i februar. Annenhver måned virker fornuftig. Første var på Rogaland Kunstsenter. Hvor og hvem vil ta det neste?

RA besøkte praten. Les her.

/ Nytorget, Stavanger, 26. september, 12:09---------------------------------------------------------------

THE LAST DAYS

Nå bobler det. Jonas bygger og bygger. En ny katedral til ære for Stavanger reiser seg. Kom på KA DÅ FEST på lørdag!

Noen smådrypp:
- Eivind kan ikke mikse drinker på lørdag, ny mann i temaet er Gustav, også han kjent fra Harry Pepper. Bedre reserve kan jeg vanskelig forestille meg. Hurra!
- Nils Henrik på Tou melder at Performance Day på fredag er avlyst. I stedenfor spiller DET ÄR JAG SOM ÄR DÖDEN opp til dans. Oppdatert program her. Uansett, KA DÅ SOFA går som planlagt. Kl. 19.
- Har snakket med Dagbladet i dag, kanskje det blir et oppslag - håper det... De skal til Mary i morgen.
- Har signert en kontrakt i dag. Vent til lørdag...

Ingen tvil, innspurten er i gang. KrF, AP, RV og H kommer i kveld til Åpen Prat. Det kan bli noe. Og hei, endelig endelig er L-skjortene her! Jubel. De siste dagene kan bli de beste.

/ Nytorget, Stavanger, 25. september, 15:23

---------------------------------------------------------------

TA EIN SJANGS, STAVANGER

Bedre sent ut på bloggen enn aldri. RA sitt oppslag om Phil her.

/ Nytorget, Stavanger, 25. september, 15:06---------------------------------------------------------------

MARATONFØDSLER

Til de som springer maraton, er det mulig å spare litt til slutten og spurte den siste runden?

Siste KA DÅ ITTEPÅ uke er her endelig. Søndag er helt tom i min kalender, før det er det innspurten som gjelder. Nå samler jeg sammen mine saker etter en lang messehelg (Copenhagen Alternative Art Fair + ART COPENHAGEN) i København og setter seil mot Stavanger igjen. Mens jeg har vært borte har Martin Kvamme snakket design på Cementen og Jan Inge Reilstad har pratet med Jostein Soland i sofaen. Dessverre fant få veien til Tou på fredag, men det hindret heldigvis ikke en god og lang samtale.

Nå gjenstår tre arrangement før lysene slukker. I morgen håper jeg at vi kan ta i mot en ittepå-baby med navn Åpen Prat. Jeg har en drøm om at dette blir et ambulerende møtested, hvor kulturaktørene møter kulturpolitikerne hjemme hos kulturlivet selv. Vi får se.

På lørdag blir det KA DÅ FEST, kom kom. Vi har lokket et gammelt radarpar fra Harry Pepper til oss, de mikser og trikser: Per Arne og Eivind. Som det står skrevet i teksten: Ingenting åpner kjeften som en god fest. På lørdag fødes forresten en til ittepå-baby. Vent å se, kan ikke si mer om det ennå... Og så har vi siste sofa på Tou dagen før med Peter fra kunstmuseumet.

Trekk pusten, løpet er snart slutt. Ses i målområdet, et sted mellom natt lørdag og dag søndag.

/ Vitemöllegatan, Malmö, 24. september, 10:00---------------------------------------------------------------

T-SKJORTER V.3 UTE NÅ

En hilsen fra Fabrikken for Kunst og Design i Køben: Endelig har vi fått ut versjon 3 av de populære KA DÅ ITTEPÅ t-skjortene. De er til salgs for pene 100 kr på Cementen, Bøker&Børst, Sting, Martinique og Rogaland kunstsenter. L-størrelsen for herrer er dessverre fortsatt forsinket. Først var lageret i Norge tomt, så Europa og nå et eller annet sted i Asia. Lite å gjøre med det, de får komme når de kommer.

/ Sundholmsvej, København, 19. september, 17:41---------------------------------------------------------------

VI VENTER PÅ NESTE ÅR

Lenge så det stygt ut på lørdag, men det kom heldigvis noen til slutt, ca. 15 stk. og økende utover. Det kan godt hende dere begynner å bli lei nå, det er en reell fare for at jeg prater ittepå-temaet tomt, men hold ut - bare to uker til fest og farvel.

Lørdagens KA DÅ SOFA var ikke den best besøkte, men den mest interessante. Luftig politikersnakk ble byttet ut med knallhard realisme, om årene etterpå i Bergen. Utgangspunktet og prosessen rundt de to kulturbyårene har vært ulike, men årene etterpå kan fort bli like. På pluss siden får vi økt bevissthetsnivået blant publikum, på minus siden en umiddelbar nedtur i 2009: Det kulturelle løftet vil garantert koste mye krefter og kulturlivet må hvile idealismen året etterpå. Hvor fort batteriene lades opp er blant annet avhenging av i hvor stor grad det lokale og regionale kulturlivet føler seg delaktig som gruppe.

Etter samtalen med Svein Åge Birkeland satt jeg igjen med en følelse av at kulturlivet ikke brenner for 2008. At vi er litt likegyldige. At vi ikke er delaktig som gruppe. At den idé som ble unnfanget på ordførerens kjøkkenbord, eller hvor nå det var, ikke skaper begeistring i dag. At den energi og kraft som var så tilstede (etter det jeg har blitt fortalt) under arbeidet med selve søknaden nå er borte. At vi er passive tilskuere, i beste fall ovenfor andres 2008-prosjekt, i verste fall ovenfor våre egne. At det er stille før stormen. At vi bare venter og vi har ventet så lenge.

Og hva med kulturens bjellesauer? Får de nok oppmerksomhet til å bjelle med? Får de nok informasjon til å få oss andre til å bjelle med? Og hvor er møteplassen? Hvor skal vi sammen gire oss opp?

Og når 17. oktober kommer, når jubelen tar av, hvor er vi da? Er vi samlet på et gigantisk teambygging vekkelsesmøte med Mary? Eller vil vi lese om alt dagen etterpå i Rogalands Avis?

I dag er det en måned igjen til programmet blir presentert. Vi kjenner allerede de fleste prosjektene, men det spiller mindre rolle. Det sentrale er følelsen av delaktighet. Følelsen av at 2008 er litt mitt også. At det ikke bare tilhører politikere og sponsorer rundt ordførerens kjøkkenbord, men også kulturarrangørene som samler seg rundt smulene som detter ned.

Nå er det bare en måned igjen. Hvor er du da? Jeg vet hvor jeg er da, i Tyskland. Og jeg vet hvor jeg er nå, har mellomlandet i Malmö på vei til Göteborg. Skal ta ned utstillingen der, for så å besøke messer i København. The show must go on. The SHOW must go on.

/ Vitemöllegatan, Malmö, 17. september, 00:59

---------------------------------------------------------------

VI VENTER PÅ SVAR

Akkurat nå, her jeg sitter i Malmö igjen, virker det som en evighet siden fredag og Phils foredrag. Siden da har det gått i ett.

Phil trakk frem en del interessante momenter vedrørende Stavanger, som den uheldige plasseringen av den internasjonale skolen og universitetet, potensialet i Folken og faren for at vi - i et langt perspektiv - syr puter under armene til byens kulturaktører. Men tross noen bekymringer, som f.eks. fraværet av barn i bybildet, var Phil optimistisk på våre vegne, iallfall i forhold til Liverpool. Vi signerte derfor følgende intensjonsavtale: De lærer oss humor - vi lærer dem å bli kvitt Beatles en gang for alle.

Vi tok noen bilder under møtene, se dem her. Under KA DÅ INFOBOX blir det vist et opptak fra Phils foredrag. Torsdag publiserte Stavanger Aftenblad en kronikk skrevet av Rolf Norås. Teksten er basert på den presentasjonen Rolf hadde for KA DÅ ITTEPÅ 14. august. Les den her. Se også kommentaren fra Arne Kildal om Etterbruksfondet. Vi venter på svar.

/ Vitemöllegatan, Malmö, 17. september, 00:11---------------------------------------------------------------

REKECOCKTAIL

I morgen kl 13.00 - Rogaland Kunstsenter: Phil Wood skriver et postkort fra Stavanger. Han har gått blant oss i to dager, på den tredje skal han forteller om sine inntrykk av, møter med og visjoner for Stavanger-regionen.

Onsdag + torsdag har Phil og jeg hatt møter med Elisabeth Lærdal Skuland (Region Stavanger), Jan Inge Reilstad (Nabolagshemmeligheter), Odd Kristian Reme (AP), Kristin Gustavsen (Urban Sjøfront), Børre Jacobsen (STAR), Mary Miller og Rolf Norås (Stavanger2008), Siri Aavitsland (Stavanger kommune), Pernille Kaldestad (Folken), Per Arne Alstad (Tou Scene), Torunn E. Larsen, Sesella Fossan og Martin Worts (Rogaland kunstsenter).

I går kveld inviterte 21m2 til rekemiddag i galleriet: Siw Merethe Mikalsen (kunstnerisk leder, Cool Opera), Jonas Liverød (AiR-kunstner, Malmö), Hege Tapio (i/o/lab, Article Biennial, kunstner), Magny Tjelta Jaatun (Rogaland kunstsenter, kunstner), Kenneth Varpe (Tou Works, 21 m2, kunstner), Ingeborg Kvame (21m2, kunstner) og Tove Kommedal (21m2, leder BKFR, kunstner).

En stor hånd til Kristian og Roar ved Matkompaniet for nydelige oster. Takk!

Phil har snakket med 21 personer om Stavanger. Kom kom kom, i morgen kl 13.00 blir du nummer 22. Vi ses.

/ Nytorget, Stavanger, 13. september, 18:42---------------------------------------------------------------


EN KATEDRAL AV PELS


Skal si Sevland tok en knock-out! Og lille Venstre ble litt større. Stavanger er fortsatt blå, heldigvis ikke mørkeblå. Hvem som tar roret i det etter hvert så prestisjetunge kulturstyret blir spennende å se, før var det en liten attraktiv post, nå er det et forhandlingskort.

Hva som skal skje med Rogaland kunstsenter og ikke minst Nytorget, er et annet forhandlingskort. I helgen var det full aktivitet i det gamle gule murhuset - resultatene presenteres på kommende KA DÅ INFOBOX neste uke.

Nøkler til gjesteleiligheten. Fylle opp kjøleskapet. Re seng. Justere timeplanen. Ringe avisa. Få nei. Ringe enn annen avis. Avtale middager. Det blir reker og krabbe. Er visst sesong? Hente leiebil. Parkere. Drømme seg vekk. Ringe Allkopi. Endre flybillett. Blogge.

I kveld kommer Phil Wood. Så følger to dager tettpakket med møter. Fredag kl. 13.00 presenteres resultatet. Og på lørdag KA DÅ SOFA. Stavanger har så vidt trippet seg ut av numusic før vi skal leses inn i Kapittel. Jonas Liverød snakker om en katedral med pels på toppen. Den skal stå klar til KA DÅ FEST 29. september. Det er klart du kommer!

/ Nytorget, Stavanger, 11. september, 17:25---------------------------------------------------------------STAVANGER TRIPPER


Tyske HORT kommer til Stavanger 25. oktober. Gled dere. Presentasjonen med Martin Kvamme den 20. september koster 100 kr i døra, ikke femti. Prisen inkluderer en spesial designet t-skjorte. Resten av KA DÅ ITTEPÅ er som kjent gratis

Mer t-skjorter: Har fått deler av tredje opplag nå, de kommer for salg over helgen. 100 kr. På Cementen og Kunstsenteret iallfall. Kanskje noen andre steder i tillegg.

Skuffelsen over at Knut Håkon måtte kansellere på onsdag har gitt seg. Vi gikk glipp av et interessant foredrag, men heldigvis er det nok av andre aktiviteter å bruke sin tid på i Stavanger akkurat nå. Foredrag, presentasjoner og filmer på dagen. Beats, dansing og fest på natten. Smaken er nydelig. Navnet er nuMusic.

I kveld startet workshopen Framtidens kunstsenter. Det blir spennende å se hva deltakerne presenterer. Selv drar jeg til Oslo frem til mandag kveld. Høstutstillingen åpner. Norsk Rockforbund feirer 25 år. Det er saker å se. Det er ting å gjøre.

/ Nytorget, Stavanger, 7. september, 20:51


---------------------------------------------------------------


KHF AVLYST


Det er bare å beklage, men dagens foredrag Graffiti gjør bygd til by med Knut Håkon Frølich er dessverre avlyst pga sykdom.

En annen endring er presentasjonen 20. september, den er flyttet en time fram. Martin Kvamme åpner sitt smykkeskrin kl. 19.00, på Cementen.

/ Nytorget, Stavanger, 5. september, 11:13

---------------------------------------------------------------


GISKE FISKER

Leste gjennom bloggen i går. Synes den er bra jeg. Håper du er enig.

Fant mange skrivefeil da, har tatt meg den frihet å rette de verste. Kommaregelen har jeg gitt opp å lære. Husker en særoppgave om Ingvar Ambjørnsen, den kom tilbake rød selv om den var skrevet med blått.

Apropos rødt: Som jeg har nevnt tidligere var jeg i dialog med kontoret til kulturministeren om et kort besøk om han hadde veiene forbi. Det endte med følgende sendt 15. august: "Han skal dessverre ikke til Stavanger i denne omgang". Omgang refererte til august og september, og jammen sa jeg smør: Smør. For 17 dager senere var han her, både som kulturminister (åpner digitale sendinger med startpistol) og for å drive valgkamp (smiler med Tvedt og Reme, bla om kulturkortet). Som lyn fra klar himmel liksom...

Misforstå meg rett, jeg forventer langt fra noen oppmerksomhet fra Oslo - men det er lov å prøve. I dag har jeg gjort min borgerplikt en uke for tidlig og ellers fått fjernet noen av de gule lappene som ligger rundt alteret, å ramse dem opp er å be om å sove (et tilbakefallende tema det, sove altså..). Ingen store meldinger til allmennheten med andre ord.

På et jorde mellom Obrestad Fyr og Havn, kunne ikke dy meg, måtte bare ta bilde. For noen er livet kortere.

/ Nytorget, Stavanger, 3. september, 21:51
---------------------------------------------------------------


FIN INFORMASJON

Grafill Rogaland har satt inn norske Martin Kvamme som erstatter for HORT. Det blir like vakkert det. Sjekk hans arbeider her: http://unitdeltaplus.com/

Odd Kristian Reme (AP), Mary Miller/Rolf Norås (Stvg2008), Pernille Kaldestad (Folken), Børre Jacobsen (STAR) og Jan Inge Reilstad (Nabolagshemmeligheter) er noen av dem som har medt inn at de vil møte Phil Wood om to uker. Finfint det også.

Tilslutt, to bilder fra Post Skriptum/BKFR sin workshop i dag. Neste helg kommer det en ny, se programmet.

/ Nytorget, Stavanger, 1. september, 18:51Ingen visjoner uten blanke ark og fargeblyanter.


Hilde Sjeggestad med kaffekopp og energisk positur.

---------------------------------------------------------------


STUDENTENE I SENTRUM

Fra nå av er alt etter. Programmet tilsier økt aktivitet frem mot festen den 29. september, men at det skulle bli så mye trøkk allerede nå hadde jeg ikke forventet. Så fra nå av ligger jeg etter med alt, og sånn blir september.

I går var det presentasjon av Tou Works etterfulgt av KA DÅ SOFA#2, og om noen trodde vi skulle snakke om vikinger tok de ikke humoren. Temaet var selvfølgelig fylkets kulturpolitikk og det ble en snau time underholdende samtale. Er i grunnen ganske fornøyd med den seansen, det ble en del latter, mange tall og noen bra trekk fra salen. Satsningen på og dialogen med Filmkraft inspirerer, kommer det flere krafttiltak i neste periode?

Bergsaker avlyste, så i sofaen satt tilslutt Egil Harald Grude (fylkeskultursjef), Tom Tvedt (fylkesordførerkandidat AP) og Ragnhild Osmundsen (regional- og kulturkomiteen, H).

Jeg satt derimot i en annen sofa tidligere på dagen, nemlig på det gamle dasslokke bak galleriet til storsalen på Folken. Det var lesedag for tekster til den kommende Folken-boka (20 år i 2008) og det historiske materialet er høyst aktuelt i dag. Bare tenk på hvor lang tid det har tatt å stabilisere driften på huset (i den grad den er stabil i dag...) og hvor lite politikerne og UIS forstår verdien av samfunnet. For meg er det ufattelig - samme hvem som eier huset, UIS eller kommunen, sett studentene i sentrum nå. Både politisk og fysisk!


/ Nytorget, Stavanger, 1. september, 17:34


Egil i samtale med Tom - 20:47


Nils Henrik er først ut - 19:25


Og alt klart til presentasjon av Tou Works - 18.46


Alt klart til KA DÅ SOFA#2 - 18:25

---------------------------------------------------------------


SÆRDELES INTELLIGENT

Regi er alt. I går burde regien vært strengere og kunstnerne burde tegnet seg tidligere på talelisten. Mange brant inne med gode spørsmål på slutten. Et eksempel er hvor mange kroner politikerne konkret vil bruke på å løse den prekære arbeidssituasjonen for billedkunstnerne. Vel, det reelle svaret kommer uansett ikke før rådmannen legger frem budsjettet senere i år.

Dobbelside i RA i dag. Forbilledlig tilgjengelig på nett, slik det bør være for alt som kan relateres til den nasjonale kulturfestivalen neste år. Les her. SA dekket også debatten og i dagens Skråblikk på samme side står følgende: "Aksjonen "Ka då ittepå" er et særdeles intelligent initiativ. Med denne har Stavanger kunstnere klart å få fokus bort fra kulturbyåret og over på mer langsiktige forhold. Minne oss på at kunst er noe annet enn festtaler". Nemlig. Deretter følger, på neste oppslag, en artikkel om en mulig samlokalisering mellom Kunstforeningen og Kunstsenteret. Den tanken håper jeg derimot forblir festtale.

NRK sendte et innslag i Morgenlokalen, ca. ti over syv. Finnes på nett her, for dem som ikke var like tidlig oppe. Ellers? Tja, har levert anlegg tilbake til Teipen, takket politikerne for debatten i går og mottatt beskjed om at t-skjortene ikke kommer før neste uke. Blant annet.

/ Nytorget, Stavanger, 29. august, 17:44


---------------------------------------------------------------


KULTUR-TORG-DIALOG ET ELLER ANNET

Under debatten i kveld spurte Leif Johan Sevland, nåværende ordfører som trolig blir sittende de fire neste, om vi ikke kunne skape et rom eller forum hvor dialogen mellom byens kulturprodusenter og politikere kunne videreføres, også etter valget: Vi har et politikertorg, hva med et kulturtorg?

Nå finnes det allerede et kulturtorg i Stavanger, det ligger i 2.etasje i Sølvberget, Stavanger kulturhus, men vannari - et nytt navn skal vi finne. Og i mylderet etterpå, hvor jeg ytret min usikkerhet om mitt initiativ om en ny debatt to uker etter valget var så lurt, kom Torunn (Larsen, fra kunstsenteret) med ideen om at vi skulle ta han Leif Johan på ordet og nettopp invitere til første - hva det nå skal hete - møtet mandag 24. september.

Og det gjør vi, men hva skal det hete? Ikke Kulturtorget. Og heller ikke Kulturdialog, det er også tatt. Tenke tenke tenke.


NRK med kameramann og opptaker. RA med fotograf (som var der hele kvelden) og journalist. SA med fotograf (kort innom) og journalist. Bevaring av trehus, skjebnen til Nytorget eller kulturens kår årene etterpå? Hva de skriver gjenstår å se.

/ Nytorget, Stavanger, 28. august, 22:47
Kanskje det viktigste, samtalen "ittepå": Ordfører Leif Johan Sevland (H) snakker med
Martin Worts og Torunn E. Larsen fra kunstsenteret, lengre bak varaordfører
Bjørg Tysdal Moe (KrF) med blant annet Mona Orstad Hansen fra BKFR.


Ingen tvil, politikerne lovet ytterligere satsning på visuell kunst etter 2008.


Ingeborg (RV), Helge (SV), Torstein (AP), Bjarne (SP), Bjørg (KrF), Helge (V),
Leif Johan (H) og Jens Jacob (FrP) i årets kulturdebatt.


Hild Sørby fra UIS gir strykkarakter til nesten samtlige partiprogrammer.


Klar til debatt...


Propagandamaskineriet er på plass, velsmurt og hissig.


Is og drikke, om det skulle bli for het.

---------------------------------------------------------------

UT AV TÅKA

På vei ut av utstillingståka, på vei inn i flyet på Kastrup og omsider på plass i Stavanger igjen:

I morgen trommer KA DÅ ITTEPÅ sammen byens politikere til debatt om kulturbyen og årene etterpå. I dag ble endelig panelet fulltallig:

Høyre: Leif Johan Sevland
FrP: Jens Jakob Dreyer
SP: Bjarne Kvadsheim
SV: Helge Dagfinn Andersen
KRF: Bjørg Tysdal Moe
V: Helge Solum Larsen
AP: Torstein Tvedt Solberg
RV: Ingeborg Sanner

Det blir kjekt, ses kl. 19.

Det som derimot ikke er så kjekt er at de nye t-skjortene blir forsinket. Planen var å dele ut fine nye til alle politikere, men den gang ei. Er vi heldige kommer damemodellen i løpet av tirsdagen, så noe kan det bli, men mest trolig ingenting...ennå
.

/ Vitemöllegatan, Malmö, 27. august, 19:07


---------------------------------------------------------------

WE JUST GOT A CALL

Det er bare å beklage, HORT kommer ikke til Stavanger i september og følgelig er arrangementet den 20. september med tilhørende workshop avlyst. Dumt dumt dumt:

"Øyvind,
we just got a call from the company we are renting our new office in Berlin from. It was planned that they finish reconstruction of the office by end of August and that we move there in the week of 3rd September. Now, they will only finish everything by 16th September. That means we HAVE TO move in the week of 17th September ­ as we definitely have to hand over our Frankfurt office at that time. Puh!

We thought we could manage everything before coming to Norway. But now we have a massive problem. We are really sorry but we have to postpone our talks in Norway. We are so sorry.

What can we do?
"

Tja, poste et finfint bilde fra Tungenes. Det er iallfall noe.

/ Tjärblomgatan, Göteborg, 23. august, 19:34

---------------------------------------------------------------

ÅRENE ETTERPÅ

Vips kom den, forslaget til ny handlingsplan for visuell kunst, som skal opp i kulturstyret førstkommende mandag.

Les forslag til handlingsplan her (PDF).

Selv om KA DÅ ITTEPÅ tar i seg hele kulturfeltet, blir det ekstra trøkk på billedkunstfeltet av to grunner og en selvfølge:
1. Handlingsplanen kommer midt oppi KA DÅ ITTEPÅ programmet, og skal behandles dagen før debatten på tirsdag.
2. Billedkunstfeltet har fremstått som nærmest glemt årene før kulturbyåret.
...selvfølgen er at jeg selv er billedkunstner og jeg nekter være nøytral:

Har skummet gjennom planen kjapt før sengen. Jeg er glad for at arbeidssituasjonen blir prioritert så høyt, uten å løse den floken så mister kommunens visjon på feltet all troverdighet. Jeg er åpen skeptisk til å putte kunstforeningen og kunstsenteret under samme tak, og kunstskolen innunder UIS (selv om det ikke finnes gode alternativer for KIR). Vi trenger iallfall ikke ett til akademi her i landet. Jeg savner tydeligere reisestipender, å komme ut i perioder er utelukkende bra. Men mest av alt savner jeg å sove. Natti.

Tjärblomgatan, Göteborg, 23. august, 01:03


---------------------------------------------------------------

EPLESTEIN

Gikk gjennom Göteborgs gater etter dagens økt, gomlende på et svensk eple - endelig har de kommet - mens jeg tenkte på rock. Etter å ha spist epler fra Tyskland, Frankrike, Italia og enda lengre bort hele vinteren, var det nærmest himmelsk å sette tenner i den røde klumpen. Vi er i dag bortskjemte med å ha tilgang til allslags året rundt, f.eks. epler, men likevel er det faktisk verdt å vente på de små sure/søte vi dyrker selv. Men det var altså ikke det jeg tenkte på.

Jeg tenkte på Pulpit, du vet, rockfestivalen i Bjerkstedparken. Jeg tenkte, hva skjer nå?

Nyhetstørst tastet jeg meg inn på aftenbladet.no, nærmest av gammel vane. Fant ingen nye artikler eller kommentarer, har de skrevet noe er det ikke lagt ut. Flyttet blikket over på rogalandsavis.no og visst, de hadde ord om saken overraskende nok – RA legger tross alt enda mindre kulturstoff ut på nett enn SA så lenge det ikke omhandler Pia Tjelta i en eller annen form vel og merke. Da havner det til og med på forsiden.

Dermed fikk jeg lest Leif Tore Lindø sin kommentar Hvem redder Pulpit?, og han taler klokt. Merk spesielt gratiskonsertene, det handler om alt annet enn publikumsbygging. Det er flere faktorer som påvirker Pulpits skjebne, men slik jeg ser det - fra utsiden - er dette de tre viktigste:

1. Svakt program
Det er ingen tvil om at programmet i år, som i fjor, var svakt. Og hovedgrunnen til dette er at det er alt for likt, nærmest tilsvarende, programmet til Folken. 2007 var John Ingvar Skåtøy sitt siste år som bookingsjef for Pulpit. Han kan rett og slett ikke fortsette fordi han er ansatt i kulturavdelingen i Stavanger kommune. John Ingvar har gitt oss mange utrolige konsertopplevelser gjennom sin forrige jobb på Folken, men nå er det på tide å overlate stolen til noen andre også her. Og det må for gudsskyld ikke blir nåværende bookingsjef på Folken, slipp noen andre til.

2. Håpløs markedsføring
Klart alt kom for sent. Absolutt alt, plakater, nettsider, artister, konserttider, priser osv. Et lysglimt var det derimot at når de kom, plakatene, annonsene og nettsiden, var de med en ny frisk profil. For sen, men likevel så velkommen. Tidligere år har Pulpit ost av en amatørmessig grafisk profil som i alle fall ikke kommuniserer med dagens ungdom. Å lage festival er minst 50% innpakning for i det hele tatt å nå fram til folket. Pakk det inn med sjel.

3. Ingen bjellesauer
I en hver menneskemengde er det noen som følger bedre med enn andre. De er bjellesauer som resten følger. Jeg kjenner ikke alle disse individene i Stavanger, men jeg kjenner noen, og få av dem snakker positivt om festivalen. Flere av dem reiser også bevisst bort fra Stavanger, selv om de arbeider innenfor samme felt. Musikkpoliti, bransjefolk eller musikknerder, de har mange navn, men likevel er de viktige. Rett og slett fordi de trekker folk med kjeften sin. Hvor er Pulpits bjellesauer? Er det kult nok betaler publikum billetten. Er det kredtomt og for billig (50 kr!) så blir det også folketomt. Ja visst, verden er forjævlig.

Nå gjenstår spørsmålet, hvem redder Pulpit om festivalen i det hele tatt skal reddes? Kommunen gav 300.000 kr i fjor. Gjør de samme sak igjen kan MajJazz, nuMusic, Kammermusikkfestivalen og alle de andre nærmest booke hva de vil: Går det galt er det bare å stikke innom kultursjefen. Det gjør saken vanskelig. I tillegg er en av fedrene til Pulpit ansatt i kulturavdelingen. Det gjør ikke saken lettere. Og skulle Pulpit overleve, ja da blir konkurransen om oppmerksomheten enda større neste år.

Så mitt råd til Pulpit: Ikke legg skyld på publikum, vær og vind. Drit i 2008, legg øynene på Ramsvig i 2009. Skaff de første kronene selv, sett en sparebøsse på alle byens barer. Gjør noe supersmått innendørs mens vi venter. Bygg miljø, tillit og tilhørighet underveis. Slipp nytt mannskap til.

Det tenkte jeg, mens jeg vandret, vel vitende at jeg er omgitt av glass på alle sider. Jeg har aldri vært på Pulpit. De to første årene var jeg ikke i byen. I år kunne jeg syklet bort og sett Timbuktu etter KA DA SOFA#1, men jeg orket ikke. Så i grunnen burde jeg holde kjeft, men steinen på bakken fristet for mye.


/ Tjärblomgatan, Göteborg, 22. august, 20:39

---------------------------------------------------------------

FRA VENSTRE

Det blir Helge Solum Larsen som representerer Venstre i debatten 28. august.

/ Tjärblomgatan, Göteborg, 20. august, 22:39

---------------------------------------------------------------

GÖTEBORG T/R

Kjapt innom Kunstsenteret for å rydde pulten etter 17 hektiske KA DÅ ITTEPÅ dager. Nå blir det litt roligere, neste programpunkt er ikke før 28. august. Bloggen holder selvfølgelig åpent, om ikke hver dag, for å informere om oppdateringer mm.

Selv drar jeg til Göteborg. Skal ha en utstilling der parallelt med Göteborgs 4:e Internationella Konstbiennal. Retur mandag 27. august.

/ Nytorget, Stavanger, 18. august, 14:17
---------------------------------------------------------------

UBALANSE

Ok, hvor ærlig skal jeg være? Er nemlig ikke helt fornøyd her jeg sitter "ittepå". Jostein og Pål Morten gjorde sin jobb bra, det kom et lite - men interessert - publikum og spørsmålene i salen var gode. Så hvorfor er jeg ikke helt fornøyd da?

Fordi jeg alltid har høye ambisjoner og drømmer om det perfekte arrangement. Jeg har et slags bilde på hvordan det skal være og blir det ikke slik, ja da blir jeg ikke så fornøyd. Tirsdagens seanse stemte ganske bra med mitt indre, dagens var mer i ubalanse.

For det første, sofaen burde stått i Sandnes. Jeg tar den. Det er vanskelig nok å få siddisene til å besøke Tou Scene. For det andre, noen andre burde ledet samtalen - jeg kunne rett og slett ikke nok om Sandnes, det er ikke min by. Det ble ikke presist nok.

Nå prøvde jeg virkelig å finne en person som ville, men det gikk ikke. Jeg har faktisk ikke noe sterkt ønske om å stå på scenen selv, veldig mange andre gjør det bedre. Jan Inge Reilstad skal lede de to siste, 21. og 28. september. Han ville gjerne ta mer også, men kunne ikke. På de to neste, 31. august og 15. september, har ikke kabalen gått opp ennå. Det blir en viktig arbeidsoppgave dagene fremover. Har noen tips?

I sofaen var Jostein og Pål Morten veldig enige. Kulturbyåret er bra for Sandnes, selv om det er mest Stavanger sitt. Prosjektet Kunstens Hus virker fortsatt uavklart på innholdsida, det blir spennende å følge. Er visjonen og viljen til stede kan Sandnes få et kraftsenter for samtidskunst, en ball som Stavanger fortsatt sjonglerer med. For byen innerst i fjorden gjelder det å spisse sin identitet, som de har gjort innenfor dans og opera, selv om aktører innenfor de feltene sikkert har delte meninger. Som flere påpekte underveis, det tar tid å bygge en ny struktur i en by. Tou Scenen er et eksempel. Kunstens Hus blir garantert et nytt.

Om ikke jeg er 100% fornøyd, er det andre som har det verre. Tipper gjengen i Bjergsted tripper nervøst. Akkurat nå regner Pulpit vekk, kommer det ikke sol og et ras med folk i morgen blir det ikke mer av den sortens festival på mange år. Men jeg kan ta feil. Gjorde det i dag.

/ Nytorget, Stavanger, 17. august, 22:04
---------------------------------------------------------------

VALGKAMP

Rogaland Avis hadde i går et flott oppslag om tirsdagens møte. Der kom referatet gitt. Stavanger Aftenblad derimot, 2008-sponsoren som selv melder om et resultatet for første halvår på 88,8 millioner kroner før skatt, kom ikke. Om det skyldes den enkle sak at RA dagen før tok saken, er det mildt sagt latterlig. Som om bare en av avisene skulle dekke en Viking-kamp, bare fordi en av dem kom først frem til stadion.

I sitt innlegg snakket Rolf mye om hva som skal til for å lykkes. Og om ressursene som blir lagt ned i å dokumentere dette, blant annet spørreundersøkelser og filmdokumentar. Blant suksesskriteriene listet Rolf opp at kunst og kultur må bli en mer sentral del av den generelle politikken, også i årene etterpå. Og med det, en sterkere kunstnerstyring på bekostning av politikernes innflytelse. Da er det for eksempel interessant å se på hvem som regjerer i hans egen bedrift, nemlig Stavanger2008. Overalt er politikerne overrepresentert.

En av dem heter Jostein W. Rovik, han er avtroppende ordfører i Sandnes kommune. Han er også nestleder i Stavanger2008. La oss så leke med tanken at Pål Morten Borgli fra FrP blir ny ordfører etter valget, det er tross alt ikke helt urealistisk. Hva skjer da, kan nest kommanderende for et europeiske kulturår plutselig komme fra et parti som ikke ser behovet for subsidiert kultur? Eller oppstår det en annen form for stoldans? Svar på det kommer på Tou Scene på fredag kl. 19: KA DÅ SOFA#1.

Siri stod og trippet med den kommende superhemmelige kunstplanen i hånden tirsdag. I løpet av neste uke blir den offentlig, den syvende planen i en rekke innenfor kulturfeltet. Nye stipender, utvidet bygningsmasse på Tou og økt satsning på atelierer var noen av overskriftene. Vi får se hva som står i dokumentet, men en sak er iallfall sikkert: Neste uke får Stavangers kunstliv tildelt en ny tapet. Heng den opp umiddelbart, for uten trøkk og samhandling fra brukerne blir lite realisert. Det er sikkert som fjell.

Og apropos fjell, selv stakk jeg til fjells i går. Nærmest vasset opp til Prekestolen, zikzak mellom franske paraplyer og italienske tøysko. Det burde være et varslingssystem der oppe for å hjelpe de uvitende. Rødt flagg: Vått, glatt, ingen sikt. Dra heller til Bergen eller Jotunheimen. Like greit det. Gult flagg: Kraftig vind, kaldt som faen. Grønt flagg: Heldiggrisen, denne dagen er en av de fem postkortdagen vi har fått tildelt av Vårherre inneværende år. Legg paraplyen igjen i bilen.

I dag har jeg derimot mest sittet foran skjermen. Startet med et telefonmøte med Phil Wood. Han er klar for tre dager på vestkysten i september, ingen tvil om det. Skal sende over en pakke fra turistinformasjonen, t-skjorte og ikke minst Stavangermusikk. Han er nysgjerrig på om vi har en egen "sound" her. Har vi det?

Er jeg ikke foran skjermen leser jeg avisene. Ser at alle fylles opp med valgstoff om dagen. Høyres Janne Johnsen smiler og ler nok en dag i Aftenbladet denne uken, for å si det sånn. Årets medievinner?

Denne valgkampens store kulturdebatt får du derimot ikke på trykk. Merk deg tirsdag 28. august. Her er listen over de foreløpige påmeldte:

Høyre: Leif Johan Sevland
FrP: Jens Jakob Dreyer
SP: Bjarne Kvadsheim
SV: Helge Dagfinn Andersen
KRF: Bjørg Tysdal Moe
V: Jarle Braut eller Helge Solum Larsen

RV kommer, men de vet ikke med hvem ennå. Det gjør heller ikke AP, som melder at "en av våre 6 sikre" kommer.

Tror forresten at jeg har glemt å si at en annen talefør Jostein, nemlig Soland, direktør for Næringsforeningen, kommer til KA DÅ SOFA#4 den 21. september. Kulturministeren kommer derimot ikke, verken her eller der. Noen reise til Rogaland i løpet av august og september lå ikke inne, endelig avslag kom i dag. Kanskje ikke en bombe det, men etter en dialog med kontoret i to måneder så var det litt surt likevel. Han har jo etterlyst samfunnsengasjerte kunstnere i media, dette må da fremstå som en gavepakke?

/ Nytorget, Stavanger, 16. august, 19:50
---------------------------------------------------------------

UTSIKT

Var på Prekestolen i går. Håper utsikten til årene etterpå blir bedre enn dette...

/ Nytorget, Stavanger, 16. august, 10:53
---------------------------------------------------------------

TOPP STEMNING

Det burde komme et langt referat fra en flott start på KA DÅ ITTEPÅ. Rolf svarte på spørsmål med ølflaska i hånden. Siri holdt på å sprekke av informasjon hun ikke kunne fortelle. Det var i det hele tatt topp stemning og et ivrig, engasjert og bestemt publikum fra kulturlivet i Stavanger.

Det får bli mer senere, nå venter den videre samtalen på Bøker&Børst. Takk til de 60 som kom!

/ Nytorget, Stavanger, 14. august, 22:53


---------------------------------------------------------------

ETTER SEX OG FØDSLER

Våknet til oppslag i Rogalands Avis i dag. I hovedteksten står det at strategene kommer i morgen. Men det er i kveld. Kl. 19. Ingen tvil om det, sommerfuglene virrer rundt.

Artikkelen er ikke lagt ut på nettet, den kommer heller ikke med på førstesiden. Av dagens Puls-artikler ble Pia Tjelta med hennes sexscener i filmen "5 løgner" og skuespiller Espen Hanas trillinger, hvor du kan være med å forslå navn, prioritert.

Til slutt: Tou melder at Zoviet France utgår 31. august og at Frans de Waard erstatter. Før det er det KA DÅ SOFA#2 med Tvedt og Bergsaker. Oppdatert program her.

Ses i kveld!

/ Nytorget, Stavanger, 14. august, 15:23
---------------------------------------------------------------

HALVEIS IGJEN.

/ Nytorget, Stavanger, 13. august, 23:24


---------------------------------------------------------------

MANDAGSSPRELL

08.25 Rise and Shine
09.05 På UIS for å henge opp plakater, studentene kommer denne uka.
09.50 Leverer leiebil til Hertz, brukte weekendtilbudet til å få ut promo
10.05 Frokost på vei gjennom St.Olav, 80-tallets vindtunnel
10.15 Henger opp plakater på dassen på Folken
10.30 Gjennom sentrum med plakater + gir en bunke til Roar på biblioteket
11.00 Intervjue hos Rogalands Avis, kommer i morgen om ikke desken roter det bort
11.30 Fotosession foran KA DÅ ITTEPÅ veggen på Nytorget.
11.45 Taxi opp til Ullandhaug
12.00 I formiddagslokalen hos Engwall Pahr-Iversen / NRK Rogaland
12.45 Taxi ned fra Ullandhaug
13.00 Sjekker e-post på kontoret: Fylkesordfører Bergsaker kommer til KA DÅ SOFA#2
13.15 Sjekker nyhetslink på Stavanger2008
13.30 Bære opp og ned øl til baren i morgen
13.45 Avtaler telefonmøte med Phil Wood på torsdag + e-post til kulturlivet i Sandnes
14.15 Kjører med Tove til Tou Scene for å låne sanganlegg
15.30 Mat i solveggen på Cafe Sting, trolig byens beste hamburger!
16.30 Klistrerunde i sentrum + Vestre Platå
18.00 Tilbake på Nytorget, forbereder maling i 2. etasje
18.30 Skriver dette her og laster opp et nytt radiobilde
19.00 E-post til Stavanger2018 sin e-postliste om arrangement i uke 33
19.15 Begynner å male logo og tekst i 2. etasje, tape + første strøk
...senere, hendene på dyna, ber Vårherre om at ikke RA ikke kødder det til.

/ Nytorget, Stavanger, 13. august, 18:53
---------------------------------------------------------------

BYNUTEN 671 M.O.H

Har vært på fjellet en tur i helga, det var godt både for hode og kropp. Ren meditasjon. Og det trengs, for nå smeller det. Tirsdag 14. er dagen for første arrangement: Strategene kommer. Se programmet her. Før tirsdag skal en del på plass. Pressen skal kurtiseres, folket skal igjen informeres og ikke minst, lokalet skal oppjusteres.

Debatten to uker senere, tirsdag 24. august, har fått mange påmeldte, en liste kommer senere denne uka. Terje Torkildsen blir møteleder, han kjenner godt kulturlivet i Stavanger (spesielt gjennom Folken og Humorfestivalen) og som han selv sier: "Eg gjer ein del møteleiar- og koneferansierjobbar. Eg er til og med ganske god til det...". Det eneste haken er at han er på valg selv på Bymiljølista, men problemet er sjeldent antall hatter, heller hvordan de blir brukt. Terje holder nok både sin og andres tunger i rett munn om to uker.

Torsdag før helgen var jeg innom Tou Scene med KA DÅ ITTEPÅ plakater. De skulle henge dem opp på huset og sende en delegasjon til byen. Når jeg kom på Tou Natt IX lørdag kveld var det derimot ingen å se. Nevnte delegasjon hadde vært så ivrige at de tok like greit med seg alle plakatene til byen. Dermed brøt jeg en av de viktigste budene innenfor markedsføring: Sørg for å informere publikum når de er samlet, så slipper du å springe etter dem etterpå. Vel, publikum var der de, men ikke infoen. Nå springer jeg etter dem, har nettopp kommet inn etter en runde i natten.

Arbeidsuka avsluttes med første KA DÅ SOFA fredag 17. august. Tema er årene etterpå i Sandnes. Det blir viktig å få med folk derfra. Har derfor begynt på toppen, var på Bynuten søndag, og skal arbeide meg nedover i løpet av uka.

/ Nytorget, Stavanger, 13. august, 00:53
---------------------------------------------------------------

ÅPEN PORT

Hverdagsrasismen er ombredt i Norge. Mennesker med mørk hud blir kalt negere og svartinger. Ligger det søppel på gata sparkes det i retning kolonialen på hjørnet, for "det er jo der det kommer fra". Det går i jævla muslim og tørkledyr. Jeg merker selv hvor fort mine egne fordommer og mangel på kunnskap leser en handling før resten av mitt hode reagerer.

Alt dette må vi ta med oss selv. Det er ingen unnskylding, men heldigvis kjenner vi opphavpersonen. Det er oss selv. Verre blir det når slike holdninger glir inn i jobbsituasjonen og påvirker profesjonell avgjørelse og oppførsel. Og da særlig hos myndighetspersoner, forbilder og ledere.

Ali Haji Mohamed Farah ble slått ned i Oslo søndag for deretter å oppleve at ambulansen nektet å ta han med til sykehuset. Dagene etterpå har sykehusledelsen oppført seg mildt sagt klønete. Dere har sikkert alle lest om den såkalte Ali-saken eller Ambulanse-skandalen i VG, Dagbladet, Aftenposten, Stavanger Aftenblad osv. Skulle tro at det var bedre med en tur for mye til sykehuset enn en for lite, særlig når det gjelder hodeskader. Men den gang ei: Ali ble liggende i parken, nå ligger han i respirator.

Vi har vel alle blitt mobbet, det er en del av barndommen. Siden jeg selv ikke er 100% ren nordmann opplevde jeg å bli mobbet av eldre ungdommer. Ikke snakket jeg rent norsk og iallfall ikke rett dialekt. Heldigvis var jeg hvit, høy og hang med på skolen. Men selv om jeg noen ganger ble jaget så hindret det ikke meg selv i å jage andre. Spesielt en jente fikk gjennomgå: Sjokoladejenta. Det knytter seg i magen hver gang jeg tenker på det. Det er alltid lettere å slå nedover enn å stå imot slag oppefra.

Ali er en venn av familien, et flott menneske. Nå er det ingen som vet om han noen gang blir seg selv igjen. 2008 er Mangfoldsåret nasjonalt og her regionalt skal vi alle stå samlet under Open Port. Den første porten vi skal åpne er dog vår egen.

/ Nytorget, Stavanger, 10. august, 16:05

---------------------------------------------------------------

POST PÅ VEI

Sol ute, så dette blir kort. Det er nemlig ikke hver dag, iallfall ikke denne sommeren, det er skyfritt utenfor vinduet. I dag har Jostein Soland, adm.dir. i Næringsforeningen, bekreftet at han kommer til KA DÅ SOFA 21. september. I tillegg kommer kultursjef Grude fra fylke til KA DÅ SOFA 31. august. Godt å ha noen navn på blokka.

Ellers har dagen gått med til utsendelse av program til alle medlemmene til BKFR (Bildende Kunstnernes Forening Rogaland) og NK (Norske Kunsthåndverkere, Rogaland), info til Kunstsenterets styre og representantskap, samt til presse.

Aå, noen får post. Aå, håper det kommer folk...

/ Nytorget, Stavanger, 9. august, 16:53
---------------------------------------------------------------

MEDALJENS BAKSIDE

Hovedpoenget med denne bloggen er å gi medaljens bakside en stemme, nemlig selve produksjonen: Alle de timer som ligger bak et arrangement, om det nå er en konsert, utstilling eller festival. Noe av det som hører med er kanselleringer. Alt som glitrer er som kjent ikke edelt metall.

Tirsdag kastet ordfører Sevland inn håndkle, han var invitert til sofasamtale om makt og viljen til å styre. I går kom håndkle susende fra Per-Harald Nilsson, tidligere kulturhussjef i Sandnes, nå programsjef ved Stavanger Konserthus. Fylkesordfører Bergsaker tygger på saken, men signalene er ikke veldig positive. Kabalen har heller ikke gått opp for Andreas Lien i Melvær&Lien, politikker Cecilie Bjelland eller Morten Walderhaug, tildligere Bergen2000 direktør før Terje Gloppen. Sånn er også en kulturarrangørs hverdag, det ligger utallige telefonsamtaler, møter og stive smil bak, før døren kan åpnes for publikum.

Appropos publikum, et seminar under KA DÅ ITTEPÅ er nå helt skrinlagt, det finnes ikke plass - denne gang. På plass er derimot plakaten, som strengt tatt er et stort programblad. Sammen med sjablong-flyeren og fasademalingen utgjør det hovedstammen i den lokale markedsføringen. Så får vi se om det funker, mindre en uke igjen til første arrangement nå.

/ Nytorget, Stavanger, 8. august, 16:25
---------------------------------------------------------------

HOS HÅVARD.

Kjapt innom Stavanger Direkte og Håvard idag. Medieinteressen tar seg opp.

/ Nytorget, Stavanger, 6. august, 18:26
---------------------------------------------------------------

NYTORGET ANNO 2007.

Ble faktisk innelåst (!) på Kunstsenteret i natt etter at låsen slo seg vrang, men fikk noen timer horisontalt likevel. Det gode var at jeg fikk tatt bilde av helgens arbeid på morgenkvisten uten biler på parkeringen. Aftenbladet kom innom søndag, ble en liten nyhetssak i dagens avis. Faktisk hadde vi tipset Rogalands Avis allerede fredag, og ringt inn en påminnelse søndag, men de kunne ikke komme. Av og til er de største rett og slett størst.

Dagens store nyhet er forøvrig at det blir trykket opp en tredje utgave av t-skjortene, denne gang uten tekst innvendig, sponset av Kunstsenteret. Leveringstid ca. 10 dager. Sender også plakat til trykk i dag, de skal ut mot slutten av uka. Litt over kl. 17 er jeg gjest hos Stavanger Direkte, på Aftenbladets nettradio. Og ikke minst, det er 20 grader finfint i Stavanger i dag.

/ Nytorget, Stavanger, 6. august, 15:29
---------------------------------------------------------------

HELVEIS.

Etter 15 timer i lift har Stavanger fått et nytt landemerke. Var forresten på Tou Scene lørdag kveld, tenkte å skrive om det, men det får vente. Nå svaier kroppen. Den vil ligge horisontalt. Det skal den få lov til. Takk Stein, Tove, Ingeborg og Mona for all hjelp.

/ Nytorget, Stavanger, 6. august, 00:19


---------------------------------------------------------------

HALVEIS.

So far, so good.

/ Nytorget, Stavanger, 4. august, 21:51
---------------------------------------------------------------

SOLFLYER

I dag er det regn, på alle måter. Men i går var jeg i hagen til Stein og testet KA DÅ ITTEPÅ flyeren.

/ Nytorget, Stavanger, 4. august, 14:23---------------------------------------------------------------

NOE VARER EVIG

KA DÅ ITTEPÅ er en vekkelseskampanje. T-skjortene har blitt årets hippeste sommermote og klistermerkene sprer om seg. Som for eksempel denne, som jeg fant i dag, på Åsen.

Metal Succers var et parodiband som herjet distriktet på begynnelsen av 90-tallet. Blant medlemmene var Børge Fjordheim, nå trommis i bla. Cloroform og med Morten Abel, Ove Storland, humorist og Stein Bjelland, i dag festivalsjef i nuMusic som arrangeres 5-8 september. Et morsomt minner finnes selvfølgelig på Youtube. Noe varer rett og slett evig.

Malingen er kjøpt, bruktmarkedet varslet, solen bestilt, nå mangler bare liften - så er vi i gang....

/ Nytorget, Stavanger, 3. august, 14:46---------------------------------------------------------------

GRØNN VELKOMST

Som gammel konsertarrangør er det en holdning som har brent seg inn i minnet. Jeg kan ofte være ganske historieløs der jeg tuter frem med et minne som stoppet ved 256 MB og ikke ble oppgradert siden, men dette har vitterlig festet seg: Viktigheten ved det første møte mellom publikum og arrangør. De første inntrykkene, stemningen, velkomsten: Blir du nysgjerrig? Trygg? Spent? Et positivt møte kan åpne for en minneverdig opplevelse, et negativt kan i verste fall ødelegge hele dagen.

Drar du til Stavanger kan du være heldig. Flyet kan ligge lavt over et grønt og frodig landskap mens du seiler langsomt mot landing. Men ofte regner det, iallfall i går, skydekket lå lavt over byen og bakken under kunne være så grønn og frodig den bare ville, det så grått ut.

Kommer du fra utlandet er det første møte med kulturbyen en irrgrønn trang gang ned til bagasjebåndene, ikledd noen fotografier som henger så tett innpå at ingen legger merke til dem. Dere som har tatt den veien vet, eller kanskje ikke? Kan hende forsvinner denne grønne kulturkorridoren når flyplassen blir ferdig ombygd, jeg vet ikke - jeg bare håper. Dessuten, før jeg kom så langt passerte jeg det nye serveringsstedet, tror det het West Coast (kreativt navn gitt) som badet i knall blått. Så kom jeg til taxfree'en, den er knall rød. Så kulturkorridoren, knall grønn. Hele plassen ser mer og mer ut som en amerikansk collegeserie med alt for skarpe farger og helt ribbet for regional profil, gjerne bygget på litt her og der. Flaks bussjåføren var på godt humør, for første møte med kulturbyen var vel fargerikt for min smak.

I dag lysnet det derimot betraktelig. Rogaland Teater ble flott i sin nye drakt. Og flott blir blomstertårnet til Rogaland Kunstskole når det endelig åpenbarer seg for byen senere i høst. Akkurat nå er det skjult bak de grønne trærne øverst ved Lagård kirkegård. Og ikke minst, jeg må nevne det selv om dette blir vel langt: Utsikten fra mitt nye kontor i to måneder er - fantastisk. Fra tredje etasje på Rogaland kunstsenter har jeg fått en praktfull utsikt mot øyene. Det lyser grønt.

Til og med parkeringsselskapet var hyggelige på telefonen. Visst skal vi få låne en plass til liften i helga. De kunne også informere om at på lørdag er det bruktmarked på Nytorget, kan være greit å avklare vår fasademaling med dem. Fint det, nå skal jeg ringe dem: Grønn Hverdag!

/ Nytorget, Stavanger, 2. august, 15:46
...og lilla rekkverk!...naken, moderne viking på Kjerag og smilende forretningsfolk i vinden, det er Rogaland det.

-----------------------------------------------------------------------------------


TENK Å FLYTTE EN HEL METER

Noen ord om programmet: Det vil komme flere personer til etter hvert, særlig i KA DÅ SOFA'en. Ikke alle har kommet seg hjem fra ferie ennå, de vet rett og slett ikke hvilken hyggelig invitasjon som venter på kontoret. Andre igjen er bare litt trege, dem om det. Oppdateringer blir lagt ut her på bloggen.

Det var også en del som glapp. 11. mai i vår skulle Næringsforeningen i Stavanger ha et seminar om erfaringer fra europeiske kulturhovedstader med blant annet Terje Gloppen, tidligere direktør for Bergen2000, på plakaten. Det ble senere avlyst og flyttet til høsten. Ikke dumt, tenkte jeg - et slik seminar vil passe perfekt inn i KA DÅ ITTEPÅ! Men dessverre gikk ikke kabalen opp, så seminaret kommer istedenfor sent i oktober. For så vidt like bra det, da har Stavanger2008 sluppet sitt program.

Lenge lå også et publikumseminar inne (som en oppfølgning av Jakten på et publikum som kommunen arrangerte i april), samt en presentasjon av Kulturbørsen med Åse Tendenes og Randi Øglend. Ingen av arrangementene ble avklart før ferien satte sine klør i folk, men KA DÅ ITTEPÅ døren er fortsatt høy og bred, kanskje vi får det til likevel?

Har nettopp sendt plakaten til trykk, siste på lista før jeg må springe ut døra for å rekke toget over sundet. Etter å ha flyttet millimetere hele helgen ser jeg frem til å flytte centimetere. Eller aller helst en hel meter. Tenk å flytte Stavanger en hel meter. En hel meter nærmere ittepå!

Forresten, hodemassering og hårvask er en uslåelig kombinasjon - så lenge det utføres av andre. Håret ble kanskje vel kort, men det er fortsatt langt. Ikke alt skal være som alle andre vil.

Ses i siddisland.

/ Vitemöllegatan, Malmö, 1. august, 19:47

-----------------------------------------------------------------------------------

KA DÅ BLOGG ÅPNET.

Jepp, da er programmet ute og KA DÅ ITTEPÅ i gang. Mitt soveromsprosjekt har flyttet ut og vokst til. Stavanger2018 var et initiativ jeg tok etter å ha jaktet rundt sommeren 2005 etter det perfekte 2008-prosjektet. Det fant jeg omsider, men det handlet ikke om det staselige kulturbyåret. Det handler om alle årene etterpå.

På denne bloggen, som varer frem til 30. september, skal du få betraktninger og små rapporter fra KA DÅ ITTEPÅ. Nå derimot får du ingenting, fordi jeg skal sove.

I morgen (eller senere i dag) har jeg en avtale klokken ti hos en frisør jeg ikke kjenner, en hel by skal pakkes ned, et fly skal lette fra Kastrup og en ny by skal pakkes opp.

Så blir det to måneder KA DÅ ITTEPÅ. Gled deg, det gjør jeg.

Natta. TH

/ Vitemöllegatan, Malmö, 1. august, 03:08-----------------------------------------------------------------------------------


TROND HUGO HAUGEN ER INITIATIVTAKER TIL STAVANGER2018.
OPPVOKST I STAVANGER, BOSATT I MALMÖ.
BILLEDKUNSTNER: WWW.TRONDHUGO.NO