Hva skjer etter 2008?
Stavanger Aftenblad - lørdag 4. Februar 2006 - Hege Svanes


Noen tenker lenger enn til kulturbyåret. Et nettsted ved navn Stavanger 2018 vil rette blikket vårt mot årene etter 2008.

Alternativ nettside: ”Dette er ikke protest. Dette er en uavhengig prosess som skal sette søkelyset på varig etterbruk”, står det på en nettside som heter Stavanger 2018. Nettsiden er etablert av kunstneren Trond Hugo Haugen, som vil sette fokus på hvordan kulturbystatusen kan brukes til å legge et grunnlag for hvordan Stavanger kan fortsette å være en kulturby etter 2008.

- Byen har et stort potensial, men den er veldig glad i å slå seg på brystet og trekke fram de store prosjektene og festivalene, sier Haugen.

Haugen er selv interessert i de små hendelsene, utstillingene, galleriene, fruktbare arbeidsmiljøer. Han mener at å være en levende kulturby handler om å gjøre byen attraktiv for kunstnere å bo i.

- Ut fra billedkunstens ståsted handler det om å bygge opp en infrastruktur som gjøre det mulig å jobbe med kunst.

Rimelige boliger og atelierer er viktig. I tillegg må det finnes muligheter for å bli inspirert og få faglig påfyll for kunstnerne. Ansvaret for å bygge opp denne infrastruktur hviler ikke på 2008-administrasjonene alene:

- Dette handler også om hvordan kommune og næringsliv utnytter kulturby-prosjektet til å skape ettervirkninger, understreker Haugen.

Foreløpig er det bare Haugen som driver nettsiden, men han mottar flere innspill og tips fra kunstnerkolleger. Siden skal fungere som et vannhull for ideer og kommentarer rundt nettopp etter bruken av kulturbyåret. Han samler og presenterer gode tiltak hentet fra programmet til Stavanger 2008 og fra andre tidligere kulturbyer.

- På sikt vil vi invitere til samtaler og debatter utenfor nettsiden. Men i mellomtiden tenker jeg høyt og samler masse ideer, sier Haugen, og inviterer alle til å bidra med sine tanker rundt Stavanger anno 2018.